ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΦΙΣΑΣ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

ΤΑΞΗ : Α2

Στα πλαίσια της 2ης δράσης που παίρνει μέρος το σχολείο μας, «Κομποστοποίηση με βάση τις αρχές εκπαίδευσης STEAM» τα «πρωτάκια» του Α2 με τη δασκάλα  τους  κα  Μιχάλη Ελπινίκη  και  σε συνέχεια της δράσης που προηγήθηκε στην τάξη με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της Διατροφής και της Πείνας, μέσα  από το πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό της βαλίτσας με τίτλο «ΓΗ 2030», μίλησαν και προσέγγισαν τη  σημασία της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ  στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μικρών μαθητών στους «17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι μαθήτριες και οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το θέμα  της ανακύκλωσης. Μετά από διαλογική συζήτηση και βιωματικές δράσεις στο θέμα (εκμάθηση των υλικών που ανακυκλώνονται, τοποθέτηση ειδικών κάδων στην τάξη για ανακυκλώσιμα υλικά, εκμάθηση τρόπων επαναχρησιμοποίησης υλικών) αποφασίστηκε η κατασκευή μιας αφίσας με θέμα: «ΗΛΙΟΣ=ΖΩΗ».                                                

Τα παιδιά επέλεξαν το συγκεκριμένο θέμα με αφορμή την υλοποίηση του θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων: Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία με τίτλο προγράμματος: « Η γη γυρίζει και η ζωή αρχίζει…!» και αφορούσε το ηλιακό μας σύστημα και τους πλανήτες.

Γνωρίζοντας πλέον την αξία του ήλιου ως πηγή ενέργειας, καθώς  και την αξία της ανακύκλωσης, η κατασκευή αυτή με τα ανακυκλώσιμα υλικά, έχει στόχο να δείξει πως δεν πετάμε κάτι που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για διαφορετικό σκοπό!                                                

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φτιάξαμε ένα εικαστικό έργο που  περνά τα μηνύματά μας σχετικά με την ανακύκλωση και τον ήλιο!!!

Ευχαριστούμε την Εικαστικό του σχολείου μας, κα Στέλλα Τσιστράκη, για την καθοδήγηση των μαθητών στο  βάψιμο των χάρτινων ρολών.

Εκπαιδευτική Βαλίτσα «ΓΗ 2030»- Τάξη Α2, ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος URBACTIII με τίτλο URB-ENPACT του Δήμου Ελευσίνας που συμμετέχει το σχολείο μας, τα «πρωτάκια» του Α2, με τη δασκάλα  τους,           Μιχάλη Ελπινίκη, υποδέχθηκαν την εκπαιδευτική βαλίτσα με τους 17 βιώσιμους στόχους ανάπτυξης του ΟΗΕ! Αφού προηγήθηκε διαλογική συζήτηση και ενημέρωση του αντικειμένου (εξηγήσαμε τι είναι οι 17 βιώσιμοι στόχοι που αφορούν όλο τον πλανήτη, είδαμε σχετικά  εκπαιδευτικά βίντεο ) μιλήσαμε και επεξεργαστήκαμε την υδρόγειο σφαίρα που δημιουργήθηκε με τους 17 στόχους. Πιο ειδικά  ασχοληθήκαμε με τον Στόχο 2: « Μηδενική Πείνα».

Τα παιδιά μελέτησαν το υλικό που περιείχε η βαλίτσα για τον συγκεκριμένο στόχο, τους                    σπόρους, οι οποίοι ήταν  και η αφόρμηση για συζήτηση πάνω στο θέμα της διατροφής των ανθρώπων που αποτελεί και βασική ανάγκη επιβίωσης στον πλανήτη. Ήταν μια καλή ευκαιρία να συνδυάσουμε τον συγκεκριμένο βιώσιμο στόχο και με το πρόγραμμα Διατροφής που πραγματοποιούμε στην τάξη μας.

Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν ακόμα περισσότερο στο θέμα της Διατροφής και της Πείνας, και μέσα από το πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό της βαλίτσας με τίτλο «ΓΗ 2030» , είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους 17  Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης .

ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΕΣΜΟΙ.

Βασικός στόχος της δράσης ήταν η  ευαισθητοποίηση των παιδιών του σχολείου μας στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η βαλίτσα περιελάμβανε 17 στρογγυλές σελίδες που κατάλληλα τοποθετημένες δημιουργούσαν μια υδρόγειο, ένα τρισδιάστατο, στην ουσία, βιβλίο.

Στην κάθε σελίδα, από τη μια πλευρά της παρουσιαζόταν ο στόχος ενώ από την άλλη η δράση που προτεινόταν ως δραστηριότητα για τους μαθητές. Ο 16ος στόχος επιλέχθηκε από την Στ΄ τάξη και αφορούσε:  ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ.

 Οι μαθητές είχαν  επίγνωση των 17 στόχων  από τα εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσα από τη θεματική: Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία.

Ο Στόχος εισήχθη «εννοιολογικά» με ένα ρήμα-ενέργεια που δήλωνε το κεντρικό νόημα του κάθε Στόχου, ξεκίνησε η  συζήτηση για τους δίκαιους/άδικους νόμους, και εμπλουτίστηκε με ένα Σύνταγμα με τους πιο παράξενους και αστείους νόμους του κόσμου. Οι μαθητές στη συνέχεια έγιναν μικροί νομοθέτες και ψήφισαν ένα Δίκαιο Σύνταγμα για την τάξη τους. Η δημιουργία συνείδησης για έναν βιώσιμο κόσμο ξεκινά από την παιδική ηλικία, γι’ αυτό και η εκπαιδευτική αυτή βαλίτσα δημιουργήθηκε για να διαμορφώσει μελλοντικούς πολίτες που θα σέβονται τους συνανθρώπους τους, θα δημιουργούν αξία για την κοινωνία και θα προστατεύουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

«Βαλίτσα 2030» Τάξη Γ΄, Εκπ/κοί: ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΓΙΑΜΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Οι μαθητές της Γ’ τάξης γνώρισαν τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσα  από  διαλογική  συζήτηση επέλεξαν να εμβαθύνουν περισσότερο στον 17ο στόχο με τίτλο «Συνεργασία για τους Στόχους». Οι μαθητές  πρότειναν ιδέες προς υλοποίηση για τον συγκεκριμένο στόχο. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν βίντεο με ομαδικές δραστηριότητες και χωρίστηκαν σε ομάδες έτσι ώστε μέσα από τη συνεργασία τους να δημιουργήσουν ένα τραγούδι χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα τους. Πραγματικά οι δημιουργίες τους ήταν αξιοθαύμαστες!

https://drive.google.com/file/d/1eT1qe9faeaduCsAetVUs9V1j7Jmbpl4S/view

«Βαλίτσα 2030», ΤΑΞΗ ΣΤ΄, Εκπ/κός: Κοντογουλίδου Καλλιόπη

Στα πλαίσια του Προγράμματος URBACT III και της Δράσης «Εκπαιδευτική Βαλίτσα 2030», οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να εκπαιδευτούν στους «17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης»,  οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα.

Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης αυτής είναι να διαμορφωθεί η νέα γενιά που θα αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο και η οποία θα γίνει αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι μιας παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης απέναντι στο μέλλον του πλανήτη μας και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα σε έναν καλύτερο κόσμο που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης θα μεριμνά για την προστασία του πλανήτη και των αγαθών που μας προσφέρει αλλά και για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Στο μάθημα των Αγγλικών, οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης ασχολήθηκαν πιο ειδικά με τον Στόχο 12 «Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση» που αφορά στην επίτευξη της βιώσιμης διαχείρισης και της επαρκούς και όχι αλόγιστης  χρήσης των φυσικών πόρων και πολύτιμων αγαθών, της υπεύθυνης κατανάλωσης, καθώς και της ουσιαστικής μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, μέσω της πρόληψης, της μείωσης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης ( “The 3 Rs”).

Συγκεκριμένα, οι μαθητές διάβασαν σχετικά άρθρα από το Διαδίκτυο, παρακολούθησαν βίντεο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους πάνω σε οπτικό υλικό που αναρτήθηκε στο διαδραστικό πίνακα του εργαστηρίου πληροφορικής. Έπειτα από διαλογική ανταλλαγή απόψεων, καταλήξαμε ομαδικά σε συγκεκριμένα συμπεράσματα όσον αφορά την υπερκατανάλωση νερού, τροφής, ενέργειας και καταναλωτικών αγαθών στην καθημερινή μας ζωή και συζητήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να αλλάξει ώστε η Γη να μπορεί να συνεχίσει να παράγει τους απαραίτητους φυσικούς πόρους στο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα και να επιτευχθεί έτσι η αειφόρος ανάπτυξη.

Με βάση όλο αυτό το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και σε συνδυασμό με αυτό που παρήγαμε συλλογικά σαν τάξη, δημιουργήθηκε μια μεγάλη αφίσα την οποία συνθέσανε οι ίδιοι οι μαθητές με υλικό που προετοίμασαν στο σπίτι, με σκοπό την ανάρτηση της σε εμφανές σημείο του σχολείου έτσι ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Επιπρόσθετα, με αφορμή τη συζήτηση για τη σημασία της Μείωσης, της Ανακύκλωσης και της Επαναχρησιμοποίησης και εμπνευσμένοι από τα έργα του Robert Bradford (“Recycled Toy Sculptures”) αλλά και τις αρχές του STEAM δημιουργήσαμε ένα έργο τέχνης, μια υδρόγειο καλυμμένη από πλαστικά κομμάτια παιχνιδιών, τα οποία οι ίδιοι οι μαθητές προόριζαν για τον κάδο απορριμμάτων του σπιτιού τους! Το βασικό μήνυμα των μαθητών ήταν “NO MORE PLASTIC! DO SOMETHING TO SAVE OUR PLANET NOW!”.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή βιβλίων και επιτραπέζιων παιχνιδιών σε ένα ευχάριστο κλίμα στην τάξη, δράση που αποσκοπούσε στη συνειδητοποίηση ότι μπορούμε να ανταλλάξουμε ή να δωρίσουμε αντικείμενα αλλά και προϊόντα έχουμε στο σπίτι και δεν χρειαζόμαστε πια αντί να τα πετάμε ή να αγοράζουμε επιπλέον.

Μειώνοντας την παραγωγή και την κατανάλωση όχι μόνο φροντίζουμε σημαντικά για τον πλανήτη μας και τις μελλοντικές γενιές αλλά βελτιώνουμε και την ποιότητα της ίδιας της ζωής μας.

                                                 Η Δασκάλα Αγγλικών,

                                                 Κοντογουλίδου Πόπη.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «URB-EN PACT/ URBACT III»

To URB-EN PACT/ URBACT III, αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Δήμου Ελευσίνας στο οποίο συμμετέχουν 8  πόλεις / εταίροι. Το πρόγραμμα στοχεύει στην μετατροπή των πόλεων / εταίρων σε περιοχές καθαρής μηδενικής ενέργειας (NetZeroEnergy) το αργότερο μέχρι το 2050, μέσω τοπικών σχεδίων δράσης (Integrate Action Plans).

Το σχολείο μας παίρνει μέρος σε δύο δράσεις:

1η Δράση: «ΓΗ 2030»

Η δράση αυτή πραγματοποιείται από το Δήμο Ελευσίνας με εμπλεκόμενο μέλος την ΕΛΠΕ Α.Ε.

Η βαλίτσα “ΓΗ 2030” αποτελεί ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό, μέσα σε βαλίτσα για να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα, με τίτλο «ΓΗ 2030» και στόχο τη διάδοση των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε μαθητές όλων των βαθμίδων.

Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και δεν έχει κόστος συμμετοχής για τους συνεργαζόμενους φορείς που το αξιοποιούν.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα δίνει έμφαση σε έναν από τους βασικούς πυλώνες των SDGs, που είναι η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, και παροτρύνει τα σχολεία να εμβαθύνουν μεταξύ άλλων σε έναν από τους 17 στόχους.

Στο σχολείο μας το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από έξι (6) τμήματα και πήραν μέρος οι εκπαιδευτικοί:

Ιωάννου Βασιλική, Μιχάλη Ελπινίκη, Γιαμαλάκης Νικόλαος, Σγούρα Βασιλική, Κωνσταντινίδου Ζωή, Δόβα Ευφροσύνη, Συροπούλου Αγγελική, Κοντογουλίδου  Καλλιόπη.

Εκπαιδευτική Βαλίτσα «ΓΗ 2030»- Τάξη Α2, ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος URBACTIII με τίτλο URB-ENPACT του Δήμου Ελευσίνας που συμμετέχει το σχολείο μας, τα «πρωτάκια» του Α2, με τη δασκάλα  τους,           Μιχάλη Ελπινίκη, υποδέχθηκαν την εκπαιδευτική βαλίτσα με τους 17 βιώσιμους στόχους ανάπτυξης του ΟΗΕ! Αφού προηγήθηκε διαλογική συζήτηση και ενημέρωση του αντικειμένου (εξηγήσαμε τι είναι οι 17 βιώσιμοι στόχοι που αφορούν όλο τον πλανήτη, είδαμε σχετικά  εκπαιδευτικά βίντεο ) μιλήσαμε και επεξεργαστήκαμε την υδρόγειο σφαίρα που δημιουργήθηκε με τους 17 στόχους. Πιο ειδικά  ασχοληθήκαμε με τον Στόχο 2: « Μηδενική Πείνα».

Τα παιδιά μελέτησαν το υλικό που περιείχε η βαλίτσα για τον συγκεκριμένο στόχο, τους                    σπόρους, οι οποίοι ήταν  και η αφόρμηση για συζήτηση πάνω στο θέμα της διατροφής των ανθρώπων που αποτελεί και βασική ανάγκη επιβίωσης στον πλανήτη. Ήταν μια καλή ευκαιρία να συνδυάσουμε τον συγκεκριμένο βιώσιμο στόχο και με το πρόγραμμα Διατροφής που πραγματοποιούμε στην τάξη μας.

Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν ακόμα περισσότερο στο θέμα της Διατροφής και της Πείνας, και μέσα από το πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικότης βαλίτσας με τίτλο «ΓΗ 2030» , είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους 17  Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης .