4η Απριλίου: Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας- Ευαισθητοποίηση και Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Ζώων

Οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής έχουν φέρει στο προσκήνιο ένα σημαντικό ερώτημα: πώς αντιμετωπίζουμε τα ζώα και τη θέση τους στον κόσμο μας; Σε μια εποχή όπου ο ανθρωποκεντρισμός έχει υποστεί κριτική και έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό, αυτές οι θεωρίες τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει την ηθική για τα ζώα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας έρχεται να αναδείξει τη σημασία της φροντίδας και του σεβασμού προς τα ζώα. Κάθε 4η Απριλίου, τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα διοργανώνουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη φύση και τη ζωή των ζώων.

Πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε για την ημέρα αυτή στο σχολείο μας ήταν μία ενημερωτική ομιλία από τις ειδικούς- εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου Μάνδρας «Αδέσποτες Ψυχές», κ. Θεοδώρου Μακρίνα, κ. Σιέτου Νικολέτα και κ. Τσαντίλα Ιωάννα . Παρουσίασαν σεμινάριο για τη φροντίδα και την υγεία των αδέσποτων ζώων, καθώς και δραστηριότητες που προάγουν τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για φιλοζωικές πρακτικές.

φ1
φ3 1

Η παρουσίαση για τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων αποτέλεσε μια εμβληματική εμπειρία για τους μαθητές, καθώς τους έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη σημασία της φροντίδας και του σεβασμού προς όλα τα ζώα, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα δικαιώματα που πρέπει να διασφαλίζονται για τα αδέσποτα ζώα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκε η ευαισθησία τους για τα θέματα της φιλοζωίας και της κοινωνικής ευθύνης. Με την ανταλλαγή απόψεων και την παρουσίαση πρακτικών παραδειγμάτων, οι μαθητές/τριες εμπνεύστηκαν και ενθαρρύνθηκαν να αναλάβουν δράση για την προστασία και την ευημερία των ζώων. Μέσα από αυτήν την εμπειρία, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας απέκτησαν όχι μόνο γνώσεις, αλλά και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης προς τα αδέσποτα ζώα και την κοινότητά τους. Η συμμετοχή των ειδικών-εθελοντών, ενίσχυσε την εκπαιδευτική αξία της ημέρας, πρόσφερε εμπειρίες και γνώσεις που εμπλούτισαν το περιεχόμενο των ενασχολήσεων και τις ευχαριστούμε από καρδιάς.

φ2

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτής της εκδήλωσης είναι πολλαπλά. Πέρα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, βασική επιδίωξη είναι η ενεργή προστασία των ζώων από τους μαθητές, η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και η υιοθέτηση μιας φιλοζωικής στάσης προς τη ζωή.

Με την ετήσια επανάληψη αυτής της εκδήλωσης, ελπίζουμε ότι η σημασία της φιλοζωίας και η ανάγκη για σεβασμό και φροντίδα των ζώων θα γίνουν ολοένα και πιο ενσωματωμένες στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην κοινωνική μας συνείδηση.

Ευχαριστούμε πολύ τις Αδέσποτες Ψυχές- Φιλοζωικό Σωματείο Μάνδρας  (Stray Souls Mandra).

image