Χελιδονίσματα – Τα κάλαντα της άνοιξης στο σχολείο μας

χελιδονίσματα

Αν και ο καιρός δεν ήταν ανοιξιάτικος το πρωινό της Παρασκευής 1 Μαρτίου, η διάθεση μας, όμως, ήταν. Οι μαθητές του Γ1 και του Γ2 τμήματος του σχολείου μας, τραγούδησαν τα χελιδονίσματα, τα κάλαντα της άνοιξης. Τα χελιδονίσματα είναι ένα από τα έθιμα της 1ης Μαρτίου, η συνήθεια δηλαδή να γυρίζουν το πρωί της ημέρας αυτής τα παιδιά της σχολικής ηλικίας τα σπίτια κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και να τραγουδούν για τον ερχομό της άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών.

χελιδόνι

Τα χελιδονίσματα είναι συνέχεια από τα χελιδονίσματα των αρχαίων Ελλήνων, από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς της 1ης Μαρτίου. Οι Ρωμαίοι το 153 π.Χ. όρισαν ως Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου, κι ενώ πήγαν εκεί και τα κάλαντα, παρέμειναν και στην παλιά Πρωτοχρονιά τους, την 1η Μαρτίου.

χελιδ

Στίχοι:

Χελιδονάκι πέταξε
Βρήκε πύργο κι έκατσε
Και γλυκοκελάηδησε
Μάρτη – Μάρτη μου καλέ

Μάρτη – Μάρτη μου καλέ
Και Απρίλη δροσερέ
κι αν χιονίσεις, κι αν κακίσεις
Πάλι Άνοιξη θ’ ανθίσεις!

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 03 03 121629

Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης, όπως και τις εκπαιδευτικούς κ. Σεμερτζίδου Ασημίνα, κ. Ιωακειμίδου Νικολέτα και κ. Τσαπουρνή Μαρία για τα υπέροχα χελιδονίσματα που έφεραν την άνοιξη στην καρδιά μας! Καλό μήνα με υγεία!